Rzeźnie – referencje
Oto przegląd niektórych z naszych referencji dotyczących kontroli zapachów przemysłowych w kategorii rzeźni.Usuwanie nieprzyjemnych zapachów w ubojni – Świnie
Odpady uwalniane podczas uboju świń są podgrzewane w piecach. W zakładzie topienia tłuszczu, w którym znajdują się te piece, powietrze jest oczyszczane w kilku miejscach, zanim zostanie poddane obróbce końcowej w biofiltrze.
Oczyszczany jest również zapach powstający podczas składowania odpadów poubojowych.
Usuwanie zapachów w ubojni – Bydło
W celu zmniejszenia uciążliwości zapachowej z wytapialni tłuszczu zakupiono instalację.
Wewnątrz umieszczono pięć rozpylaczy, aby maksymalnie zredukować zapach już przed biofiltrem. Cztery rozpylacze zostały umieszczone nad biofiltrem, gdzie neutralizują pozostały zapach.
Dezodoryzacja w rzeźni – Bydło
W chłodni, w której przechowywane są podroby wołowe, pracownicy odczuwali uciążliwe zapachy.
Pomieszczenie zostało wyposażone w system rozpylania wspomagany sprężonym powietrzem, który rozpyla enzymy co 10 minut przez 5 minut, aby zneutralizować nieprzyjemne zapachy.
Kontrola zapachów w ubojni kurczaków
Powietrze odprowadzane ze wszystkich działów rzeźni jest emitowane na zewnątrz. Ponieważ rzeźnia znajduje się w dzielnicy mieszkalnej, było wiele skarg od okolicznych mieszkańców.
Gazy odlotowe (łącznie ok. 70 000 m3/h) są odprowadzane do 20-metrowego komina za pośrednictwem pojedynczego kolektora.
Trzy rury pierścieniowe (7+7+6) wtryskują produkt dezodoryzujący Ecodor EC250 do tego kolektora, neutralizując w ten sposób wydostające się powietrze.