DZIAŁANIE ENZYMÓW

Produkty Ecodor są przygotowywane poprzez fermentację melasy i ekstraktów roślinnych. Nasze płyny zawierają enzymy. Enzymy to białka o określonej biochemicznej aktywności katalitycznej. Jako katalizator, enzym wiąże się z cząsteczką (substratu), ułatwiając reakcję substratu.

Enzymy przyspieszają w ten sposób reakcję. (W przypadku Ecodor enzymy przyspieszają naturalny rozkład cząsteczek zapachu).

Enzym (v. Gr. en = w, zumè = kwaśne ciasto, drożdże); stara nazwa enzymu to „ferment”. ( Ferment: substancja powodująca fermentację = enzym; Fermentacja = fermentacja ).

Źródło: www.bioplek.org Enzymy uzyskane w procesie fermentacji to tak zwane egzoenzymy. Proces przygotowania eliminuje materiał komórkowy, taki jak drożdże, grzyby lub bakterie w produktach Ecodor.

Z technicznego punktu widzenia enzymy mają aktywność katalityczną. Każdy enzym jest specyficzny dla określonego substratu. W przypadku kontroli zapachu oznacza to, że jeden rodzaj enzymu może katalizować konwersję tylko jednego rodzaju cząsteczek zapachu. Jednak koncentrat Ecodor zawiera koktajl enzymów, które mogą przyspieszyć wiele różnych reakcji degradacji. Większość zapachów jest rozkładana.

Aby zetknąć mieszaninę produktu Ecodor ze składnikami zapachowymi, koncentrat Ecodor rozcieńcza się 250 do 500 razy wodą. Roztwór ten jest rozpylany nad źródłem zapachu lub do odpływu systemu oczyszczania powietrza. Następnie dochodzi do adsorpcji między cząsteczką zapachu a kroplą Ecodor. Powoduje to usunięcie cząsteczek (zapachu) z fazy powietrza. Enzymy w mieszaninie produktu działają jako katalizatory naturalnego procesu rozkładu, neutralizując nieprzyjemny zapach.

Cząsteczka zapachu może być następnie zneutralizowana na wiele sposobów.

Gdy cząsteczka zapachu tworzy nieodwracalne wiązanie z cząsteczką obecną w Ecodor, zostaje unieruchomiona. Zwykle wiąże się to z wytrąceniem, w którym sól powstaje z cząsteczki zapachu (jej jonu) i jonu z roztworu Ecodor. Zapobiega to powrotowi cząsteczki zapachu do fazy powietrza, co zmniejsza stężenie cząsteczek zapachu.

Po związaniu z enzymem w Ecodor, cząsteczka zapachu jest katalitycznie rozkładana na bezzapachowe produkty degradacji, które powstałyby również podczas normalnej degradacji. Ecodor jedynie przyspiesza proces rozkładu. Zmniejsza to również stężenie cząsteczek powodujących nieprzyjemny zapach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *